En fugtighedsmåler eller fugtmåler til jord og planter er et nyttigt værktøj til at sikre sig, at ens planter har ideelle forhold til et sundt liv. Fugtighedsmålere til jord og planter kan desuden ofte også vise andre vigtige parametre såsom pH-værdi, lysforhold og temperatur.
Her vil vi se lidt nærmere på fugtighed og pH-værdi, og hvad du skal være opmærksom på.
Måling – hvor?
Hvor langt du skal stikke din fugtigheds-måler ned i jorden afhænger især af jordens beskaffenhed. Planters jord skal normalt være fugtig i rodzonen, dvs. typisk i en dybde af 15-30 cm i god, dansk muldjord. Sandjord drænes derimod hurtigt og skal vandes, når jorden er tør i en dybde på 5-10 cm. Husk, at behovet for vand naturligvis kan variere betydeligt afhængigt af planten.
Jordens fugtindhold kan variere fra 0 til 300 procent.
Vandindhold i jord beregnes derimod som ’Vandets vægt’ / ’Jordens vægt’ og kan derfor aldrig blive højere end 100%.
Vandindholdet i meget sandet jord måler fra 3% til 10%.
I lerjord er spændet fra 20% til 40%.
Vanding – hvornår?
Ideelt set bør du lade jorden tørre ud før vanding, for at planten kan få tilført den perfekte balance mellem vand og ilt.
Du skal væde jorden inden plantning. Dette er afgørende for at sikre, at din plantning går godt. Hvis du planter i tør jord, kan dine planter ikke slå rødder i jorden, og det vil få dem til at tørre ud og dø kort efter plantningen. Tør jord dur bare ikke.
For meget og for lidt
Når planter har for lidt vand, bliver bladene brune og visner. Dette sker også, når planter har for meget vand. Den største forskel mellem de to er, at for lidt vand vil resultere i, at plantens blade føles tørre og sprøde ved berøring, mens for meget vand resulterer i bløde og halte blade.
Pas på overvanding - der er aldrig nogen garanti for, at din plante kan komme sig fra overvanding. Hvis din plante er akut overvandet og skal kunne overleve, må du omplante til tør jord. Hvis din plante kommer sig, vil du se resultater inden for en uge eller deromkring. Nu kan du så flytte din plante tilbage til sin oprindelige placering og genoptage vandingen som normalt.
Om pH-værdi i jord
Generelt er pH-værdier mellem 6 og 7.5 optimale til vækst og optagelse af næringsstoffer. Jordens pH-værdi påvirker tilgængeligheden af næringsstoffer og den generelle jordsundhed.
Jordforsuring kan være en indikation af overdreven anvendelse af kvælstofgødning.
Andre faktorer, der påvirker jordens pH, inkluderer klima, mineralindhold og jordstruktur. I varme, fugtige omgivelser falder jordens pH over tid gennem forsuring på grund af udvaskning fra store mængder nedbør. I tørre omgivelser, hvor vejrlig og udvaskning er mindre intenst, kan jordens pH være neutral eller basisk.
For at gøre jorden mindre sur er det normal praksis at anvende stoffer, der indeholder en eller anden form for kalk. F.eks. bruges kalksten ofte. Jo finere kalkstenpartiklerne er, jo hurtigere bliver de effektive. For at gøre jorden mindre basisk kan du fosforsyre eller forhøre dig hos din lokale planteskole.
Hvilken jordfugtighedsmåler skal du vælge?
Analoge fugtighedsmålere til jord har den fordel, at de er meget billige og ikke bruger batterier.
Mere avancerede fugtmålere til planter har digitalt display og er mere brugervenlige og præcise i aflæsningen; til gengæld skal du skifte batterier en gang imellem.
Bemærk, at fugtighedsmålere til planter – uanset typen - virker ved at måle ledningsevnen i jorden, som beror på de mineralske ioner i jorden. En fugtmåler til jord vil derfor ikke give udslag overhovedet, hvis du anbringer den i et glas rent vand – sådan kan du ikke teste den. Drys lidt salt i vandet, så får du fuldt udslag!