Fordelen ved at vælge neodymium magneter
Hvis du gerne vil have en stærk supermagnet, som bevarer sin magnetisme, så er Neodymium eller Samarium-Cobolt magneter et oplagt valg. Du skal dog være opmærksom på, at de består af tre forskellige grundstoffer og ikke blot ét, som deres navn ellers antyder.
Der er efterspørgsel på Neodymium og Samarium, da det er et grundstof, som oftest bruges til at lave magneter af. På grund af den høje efterspørgsmål, kan man forvente, at priserne på dette råmateriale stiger.
En klar fordel ved supermagneter af Neodymium eller Samarium er, at det ikke blot bevarer sin magnetisme godt, men også kan bære rigtig meget i forhold til sin egen vægt.
Hvorfor kaldes neodym magneter for powermagneter?
Grundene til, at neodym magneter kaldes for powermagneter eller supermagneter er, at neodymium er et forholdsvis let materiale, som har en meget stor magnetisk kraft i forhold til størrelse og vægt. Sammenlignet med andre magneter, så er neodym magneter en god investering, og det er da nok også derfor, at de bruges i alt fra smartphones til høreapparater, smykkeskrin og en masse andre ting.
På trods af at neodymium kaldes et Rare Earth Metal, så er det ikke sjældent som sådan. Det findes i naturen i rige mængder, men det er bare svært at udvinde. Selvom der kan være en skæv balance mellem udbud og efterspørgsel, så kommer der stadig mange nye magneter på markedet.
Hverken Neodymium eller Samarium er magnetiske i sig selv, men det bliver de, når de kombineres med jern og bor og bliver fremstillet på en speciel måde og efterfølgende magnetiseret.
Nørdede fakta om neodymium magneter
Magneter af neodymium er både stærke og svage. De har nemlig en kraftig magnetisk bæreevne, og de kan bære op til 1200 gange deres egen vægt. Deres magnetiske bæreevne er uovertruffen, men til gengæld er selve den magnetiske legering, som består af neodymium (Nd), jern (Fe) og bor (B), ret skrøbeligt.
Det er et sprødt metal, som går forholdsvist nemt i stykker, og det skyldes blandt andet fremstillingsprocessen, som kaldes sintring. Sintring er en proces, hvor det færdige produkt sættes sammen af flere stykker blandingsmetal. Sammensmeltningen/fusionen af metallet sker under tryk og ved en bestemt temperatur.
Neodymium magneter kaldes også NIB-magneter eller NdFeB magneter. NIB står for neodymium, iron og boron. Alle tre indgår i det periodiske system. Neodymium (Nd) er det 60. grundstof i det periodiske system, mens jern (Fe) er nummer 26, og bor (B) er nummer 5.
Neodymium magneter klassificeres ud fra deres energiprodukt, som ikke har noget med deres styrke eller kraft at gøre. Klassificeringen er et N efterfulgt af et 2-cifret tal. Typisk forekommende magneter ligger i området N35 til N52. Disse magneter bør anvendes ved temperaturer under 80°C, ellers mister de magnetiseringen. Neodymium N52 vil typisk være ca. 15% stærkere end N35, til gengæld er magneter med lavt tal bedre til at bevare magnetismen. En marginalt større N35-magnet kan derfor godt være et bedre valg end en N52-magnet.
Vi kan også tilbyde powermagneter, der tåler arbejdstemperaturer op til 200°C uden at miste magnetismen - det er Samarium-Cobolt magneterne.
Eller magneter med andre, mere miljørigtige og korrosionsbestandige coatings, eller med form og mål helt efter dine specifikationer.
Kontakt os for nærmere information og tag gerne en snak med vores ingeniører.